15 Mart 2013 Cuma

Sektörel dergilerin farkında mısınız?

Pazarlama danışmanı olarak, hizmet vereceğim müşterinin sektörünü araştırmak benim için çok önemlidir. İnternette müşterimin rakiplerini araştırmayla yetinmez sektörün derneği varsa onların web sitesinden ve Dünya gazetesinin sektörel eklerinden faydalanmaya çalışırım. Ayrıca sektöre dair dergiler varsa, son bir yıldaki sayılarını edinmeye çalışırım. Böylece müşterimden daha fazla sektörüne dair bilgiye sahip olurum.

Eskiden belli başlı sektörlerin dergileri olurdu. Şimdilerde hemen hemen tüm sektörlerin birden fazla dergisi var. Kimisi bedava dağıtılıyor, kimisi parayla satılıyor. Anlayacağınız sektörel yayıncılık aldı başını gidiyor. Eskiden kötü mizanpajla, kötü içerikle ve kötü tasarlanmış reklamlarla, düzensiz sürelerde yayınlanan sektörel dergilere son yıllarda bir şeyler oldu.  Daha estetik tasarıma ve daha dolu içeriğe sahipler. Üstelik düzenli aralıklarla çıkabiliyorlar. Bu durum sektörlerimizin güçlendiğinin de kanıtı. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Yalnız bu sektörel dergiler mutlaka sektörel araştırmalara ve istatistiklere her sayısında yer vermelidir. Hatta bu alanda kendileri araştırma şirketlerine araştırma yaptırmalıdır. Sektörel bir derginin içinde mutlaka sektör büyüklüğüne dair sabit bir sayfa bulunmalıdır. Bu sayfada sektörün üreticiler ve ithalatçılar bazında büyüklüğü ile perakende veya nihai satış bazında büyüklüğü (ciro, adet, miktar bazında) yer almalıdır. Sektörün ne kadar ihracat ve ithalat gerçekleştirdiği belirtilmelidir. Sektörün yıllar bazında büyüme oranları verilmelidir. Pazar paylarına ve marka bilinirlik oranlarında da ye vermesi çok faydalı olur. Böyle sektörel verileri bulunduran sabit bir sayfası olan sektörel dergi vazgeçilmez başvuru kaynağı olacaktır.

Her firma sektöründeki dergileri desteklemelidir. Sadece ilan vererek değil tabii… Bu dergilere röportaj vererek, bilgi vererek, görüş vererek.

Bugün maalesef bir çok patron ve yönetici içinde bulundukları sektörü kavramaktan uzaktır. Firma sahipleri sektörlerine dair dergileri çok iyi takip etmeli ve bu dergileri yöneticilerinin okumalarını mutlaka sağlamalıdır.

Sektörel dergisi olmayan sektörün gelişemeyeceğini düşünürüm. Umarım dergisiz sektör kalmamıştır ülkemizde.

Yaşasın sektörel yayıncılık.


Not: Sektörlere dair büyüklükleri veren blog’uma (http://sektorlernedurumda.blogspot.com/) göz atarsanız sevinirim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder