15 Şubat 2013 Cuma

Sinek avlayan AVM’ler uzmanlaşmak zorunda


Yurdumuzda hızla AVM açıldığını biliyorsunuz. Bazı AVM’ler etraflarına açılan yeni AVM’ler ile rekabet edemediklerinden, bazıları yanlış (mimari/konsept/mağaza karması) planlamadan, bazıları küçük kaldıklarından,  bazıları da eskidiklerinden ziyaretçi çekemiyorlar. Bence ziyaretçi çekemeyen AVM’ler hızla konsept değiştirirlerse hem ziyaretçi çekerler hem de kiracıları olan markaları memnun edebilirler.

Konsept önerilerim şunlar:

·        Ayakkabı AVM’si: Markalaşmış ayakkabıcıların yanı sıra yenilikçi markaları da bir arada görebileceğimiz bir AVM’ye uğramayacak bir insan var mı?
·        Mobilya AVM’si: Masko ve Modoko’nun kapalı versiyonu neden olmasın?
·        Elektronik ve Beyaz Eşya AVM’si: Evlilik için çeyiz alışverişine çıkacaklar ve teknoloji meraklıları için harika olmaz mı? Eskilerin Doğu Bank pasajını hatırlarsanız, bana hak verirsiniz.
·        Ev Tekstili ve Aksesuarları AVM’si: Ev ihtiyaçlarını karşılamak için tek bir AVM’ye gitmek pratik olmaz mı? Ev aksesuarları ve ihtiyaçları için tüm alternatifleri bir arada görmeyi kim istemez? Zaten İKEA’da böyle bir şey değil mi?
·        Oyun AVM’si: Çocukların eğlenebilecekleri oyun ve eğlence alanlarının bulunduğu bir AVM çocukları olduğu kadar annelerin de çok ilgisini çekecektir. Kadınlar çocuklarını bu AVM’lere getirecek, AVM kafelerinde arkadaşlarıyla buluşacak, “günler” düzenleyecektir.
·        Ebeveyn AVM’si: Sadece bebek ve çocuk ihtiyaçlarına yönelik mağazaların bulunduğu AVM. Çocuklarla uzun uzun dolaşmadan, kıyaslama yaparak, onların tüm ihtiyaçlarını almak, kulağa hoş gelmiyor mu?
·        Erkek Giyim AVM’si: Bütün AVM’ler sanki kadınlar için hazırlanmış gibi. Erkeksi bir AVM’ye ne dersiniz? İçinde erkek giyim mağazalarının yanı sıra, pubların, kafelerin, hatta kahvehanelerin olduğu bir AVM, hoş olmaz mı?
·        Gastronomi AVM’si: Sadece restoranlardan oluşan bir AVM. Lezzetin mabedi. Yeme de, içinde yat türünden. Nasıl?
·        Kültür AVM’si: Sinemaları, tiyatroları, konser alanı, kitapçıları, sergi alanları, müzesi ile sadece kültür ve sanata odaklanmış bir AVM başarılı olamaz mı? Elbette bunu yapacak birisi çıkacak. O zaman ağzınız açık izleyeceksiniz.   

Yukarıdaki önerilerimi beğenmeyen AVM’lere, eğer kendi konseptlerini geliştiremiyorlarsa, atalet duygusundan hızla çıkmalarını, AVM’lerini başka bir komplekse (hastane, eğitim kurumu ve benzeri) dönüştürmelerini tavsiye ederim.

Not: Zordaki AVM’lerin yapmaması gerek bir şey de dükkanları satmaktır. Dükkanları satan AVM’lerde tam bir kaos yaşanmakta, dükkan sahipleri AVM’lerini canlandırmak için ortak kararlar alamamaktadırlar. Dolayısıyla müşterisiz günlere her mağaza mahkûm olmaktadır. 

1 yorum:

  1. İnegöllü mobilya markaları İnegöl'ün girişinde Mobilya AVM'si açıyorlar. Şimdiden en yüksek cirolu AVM'lerden biri olacağı kesin. Mobilya başkenti olarak kendilerini konumlandıran İnegöl'ün marka değerine de önemli bir katkısı olacak. Darısı Kayseri, Ankara, İstanbul ve İzmirli mobilyacıların başına.

    YanıtlaSil