1 Haziran 2011 Çarşamba

Yerel içeceklerimizin globalleşme şansı artıyor mu?


Enerji içecekleri, özellikle de Red Bull piyasaya sunulduğunda CocaCola Campany bunu pek de önemsememişti. Ama bu yeni içecek tüketicide müthiş bir karşılık buldu. CocaCola geç de olsa bu pazara Burn ile girdi. CocaCola Campany Fanta, Sprite, Cappy gibi markaların da sahibi. Bu firma “insanlar bir şey içecekse bizden içecek” diye özetlenebilecek bir stratejiye sahip. Doğal olarak dünyada tutan tüm içecekleri portföyüne almak gibi bir oburluğu da mevcut. CocaCola gibi dev firmaların dünyadaki yerel veya ulusal bir içeceği kısa bir sürede global bir içeceğe dönüştürmesi de pek mümkün.

CocaCola Company’nin başındaki yöneticinin bir Türk olduğunu düşünürsek, Türklere özgü içeceklerin global içecek olabilme ihtimalini de hayal edebiliriz. Bu hayalden yola çıkarak bize özgü içeceklerin global şansını değerlendirmek istedim.
·        Ayran: Sütaş el atasıya kadar geleneksel içeceğimiz ayranımız marketlerden satın alınmıyordu desek yanılmış olmayız. Sütaş sayesinde bu geleneksel içeceğimizin yıldızı parladı. Şimdi bine yakın ayran markamız var ve bunlardan en az 30’u ulusal çapta pazarlanıyor. Bu kadar sağlıklı ve lezzetli bir içeceğin global bir içecek olma ihtimalini çok yüksek görüyorum. Tatil yörelerinde kana kana ayran içen turistleri gördükçe daha da umutlanıyorum. 
·        Limonata: Limonata Türkiye’ye özgü bir içecek değil ama öyle sanıyorum ki en çok tüketen millet de biziz. Uzun süre bir büfe lezzeti olan bu içecek, Uludağ’ın el atmasıyla marketlerde satılan hızlı tüketim maddesi olmayı başardı. Limonatanın bu yeni sunumunun dünyada da karşılık bulacağına inanıyorum. Çeşitlendirilebilirse global bir içecek olma şansı yüksek. Özellikle ev yapımı naneli limonata tadını şişeleyebilirlerse harika olur.
·        Şalgam Suyu:  Geleneksel içeceklerimizden biri de şalgam suyudur. Çukurova yöresine özgü bu içeceğimiz özellikle kebap sofralarının vazgeçilmezidir. Üstelik çok sağlıklı bir içecektir. Tadı her ne kadar Anadolu’ya özgün olsa da, bu içeceğimizin de global arenada çok büyük şansı olduğunu düşünüyorum. Yeter ki doğru sunum yapılsın. Adana’nın yerlileri ve Adana’daki yerel üreticiler şalgam suyunun en güzelini yapmaktadırlar. Şalgam suyunu şişeleyip tüm Türkiye piyasasına veren firma azdır ve bunların hiçbirinde Adana’daki lezzeti bulamazsınız. Yine de Adana’daki şalgam sularının lezzetine en yakın üretimi Doğanay yapmaktadır. Doğanay’ın penetrasyonu (bulunurluğu) o kadar yüksektir ki, sanırım pazarın %90’ına hakimdir. Doğanay’ın şalgam suyunu yurt dışına açmasının ve yabancılara sevdirmesinin zamanı çoktan geldi ve geçti
·        Kefir: Bir süt türevi olan kefir hak ettiği ilgiyi henüz tüketicilerden göremedi. Bu sağlıklı içeceğin ileride hak ettiği ilgiyi göreceğini, önce ulusal sonra da global arenada önemli tüketici kitlesi kazanacağına inanıyorum.
·        Diğer içeceklerimiz: Şerbet, boza ve turşu suyunu şişeleyip piyasaya kimler sunacak çok merak ediyorum. Gerçi CocaCola Campany’nin markası Cappy, limonatadan sonra şerbeti de piyasaya sundu ama, bu alanda yerli bir firmanın Türk tüketicisini şerbet içmeye daha kolay ikna edebileceğini düşünüyorum. Seyyar satışa kanunlarımız izin verirse Vefa markasının geleneksel boza satış modelini modernleştirerek boza satışlarını patlatacağını hayal ediyorum. Turşu suyu da sofralar ve restoranlar için harika bir içecek olabilir. Üstelik farklı çeşitlerini de piyasaya sunmak mümkün. 


Web sitem: www.muratsaylan.com  
Diğer blog'um: http://muratsaylan.blogspot.com